Güneş Enerjisi Potansiyeli Hesaplama Yöntemleri

Güneş Enerjisi ile belirli bir noktada 1 yıl içinde ne kadar elektrik üreteceğimizi hesaplamanın, PVSYS, NASA, Meteonorm, PVSOL gibi bilindik lisanslı programlar dışında ücretsiz bir alternatifi daha var. (GEPA hariç)

Arama motorunu pvgis yazarak bulabileceğimiz gibi, ( http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/ ) linkine tıkladıktan sonra ,  “interactive maps” yazısını seçip tıklıyoruz.

(Burada bir parantez açarak GEPA dan bahsetmek istiyorum, oldukça sade olan bu çalışma Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından için EİE ve DMİ istasyonalarında 1985 – 2006 yıllarına ait ölçüm yapılan 22 yıllık saatlik güneş ölçüm değerleri baz alınarak hazırlanmıştır. Hatalı yönleri olsada aslında en basit öngörü ve en şık çalışma bence budur. ama veritabanı eski olduğu için bazı yerlerde gerçeği yansıtmaz, bazı yerlerde ise düşük çıkabilir.)

http://www.eie.gov.tr/mycalculator/default.aspx

Tekrar Pvgis e dönersek; interactive maps, seçilir.

“Europe” bağlantısını seçelim.

***Bazen sitede bakım oluyor ve site hata verebiliyor, o yüzden direk Türkiyeyi bulabileceğiniz altaki linkide veriyorum.

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php#

 

Bir il, ilçe köy arıyorsanız yazabilirsiniz, ama koordinat biliyorsanız ,enlem (Latitude) ve boylam (Longitude) yazarak tam lokasyona görede bir tespit çıkarma şansınız var.

Aşağıdaki örnekte Konya şehir merkezinde sabit açılı, lokasyona göre optimize açıda 10kWp gücünde bir sistem seçilmiştir.

Ücretsiz bir site olduğu için 1-10kw arası bir hesaplama yapma imkanımız var, ama daha yüksek değerler için mesela, 1000kW için, 10kWx100 olarak hesaplama yapabiliriz.  Burada en önemli konu 1mW çağrı mektubu olan santralin DC gücüne göre hesap yapmayı unutmamak, yani %15 fazla kurmayı planlıyorsanız, 1150kW kuracağınız için, 10kW x100x1,15 olarak üretimi hesaplamanız gerekecektir.

Optimize slote seçeneği sonrasında “calculate”  tıklıyoruz. Calculate butonuna bastıktan sonra karşımıza  sonuç ekranı gelecek. Bu tablodan aylara göre kazanım, toplam bir yıllık üretim , kayıplar gibi değerlere ulaşmış oluruz. Ve bu sonuçlar gerçek değerlere oldukça yakın olacaktır.

 

En önemli nokta, burada da veri tabanı 2012 yılına kadar, yani santral bu yılda mutlaka buradan çıkan değerden fazla üretecektir. Güneş radyasyonu her geçen yıl artmaktadır.

 

5 thoughts on “Güneş Enerjisi Potansiyeli Hesaplama Yöntemleri

  • Geri bildirim: Enerji Sektörü web siteleri (sürekli güncellenecek)

  • Şubat 21, 2018 tarihinde, saat 4:39 pm
    Permalink

    Hocam Konya Bölgesi için bu değer az değil mi? 1600 – 1700 kWh/m²/yıl beklerken, 1270 görüyoruz. Ankara bile 1350’lerde çıkıyor. Konya’nın aynı değerler girildiğinde daha az çıkması çok enteresan.

    Son olarak neden %14? Neden %5 değil. Cevapları onurugur17@gmail.com‘a atarsanız çok sevinirim.

    Yanıtla
    • Mayıs 30, 2018 tarihinde, saat 4:48 pm
      Permalink

      İyi günler, program olarak hesaplama yaptığınızda çok az kriteri göz önünde bulundurursunuz. Doğrusu sahaya lokasyona göre tam bir dizayn yaparak kazanımı hesaplamak. Bunun dışında birde yanda güneşlenme saati bilgisi var , o bilgiyide birlikte yorumlamak şart. Kayıp konusu, kablo transfer, invertor , trafo kayıpları ile başlıyor diğer etkiler ilede bazen %20 ye bile çıkabiliyor. %14-15 ortalama bir değer, bu nedenle ortalama olarak santraller 1 değil 1,15mW olarak kurulmakta ve kayıp tolere edilmeye çalışılmaktadır.

      Yanıtla
      • Mart 6, 2019 tarihinde, saat 8:11 am
        Permalink

        Merhaba Cüneyt bey, GES konusunda yeniyim ve yanlış düşünüyor olabilirim, lakin DC overload faktörünü hesaplarken sadece kayıpların telafisi değil, buna ilaveten bir de ortalama (düşük) ışınımda inverter anma değerine yakın üretim için bir %10 gibi daha DC kapasite ilavesi gerekmez mi? Misal, kayıplar %15 ise DC gücü %25 daha fazla yapmak gibi. Bu ekstra %10 değerini kabaca göz kararı olarak söyledim. Aslında hesap gerektiriyor. Tam ışınımda inverter doyuma girmesiyle bu ekstra kapasite çöpe gidecektir. Öte yandan, santralin genel ortalama gücu, Max değerine daha yakın (senelik üretim daha fazla) olacaktır. Dolayısıyla, buradan gelecek kar ile ekstradan konulacak DC gücün maliyeti arasında optimization yapmak gerektiğini düşünüyorum. Siz ne dersiniz? (Wpe aşımı cezaya tabi olmasaydı böyle yan yollara da lüzum kalmazdı aslinda) Konuya yeni olduğum için çok bariz bir şeyi atlıyor da olabilirim.

        Yanıtla
        • Mart 13, 2019 tarihinde, saat 3:51 pm
          Permalink

          Aslında aşım cezaya tabi ama demand olarak şebekeye basarsanız, yani limit koyarak aşmayı engellerseniz istediğiniz güçte kurulum yapabilirsiniz. gerçi ben önümüzdeki günlerde çatı ve cepheler için uygulanan alım fiyatları nedeni ile kimsenin satma üzerine bir hesap yapacağını sanmıyorum. üreteyim tüketeyim mantığı ile kurulumlar sürecektir diye düşünüyorum.

          Hesaplama konusunda evet, çok fazla ele alınması gereken şey var, ama küçük güçlerde çok sade bir hesapta yeterli olacaktır. daha detay çalışmalar için profesyonel destek almak şart…

          Kayıptan fazla kurmak konusunda ise %1oo haklısınız.

          Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir