Lisansız Güneş Enerji Santrali Süreçler 2-Proje
Yukarıdaki ilk görsel bu süreçler içinde yatırımcımızın huni yerine taktığı paneller ile ruh sağlığı durumunu örneklemektedir. 🙂
Bir önceki yazımda, (tıklayınız) çağrı mektubuna kadar olan süreçleri anlatmıştım. Gerçekçi olması için UEDAŞ’a aynı belgeler ile 2 başvuru yaptım. Gelen cevapları, gelirse eksik belge taleplerini ayrıca yazacağım.
Bu yazımda çağrı mektubu geldikten sonrasını anlatmaya çalışacağım, benzer şekilde sonrasını da güncel olarak deneyerek tecrübelerimi sizinle paylaşacağım.
Çağrı mektubumuz geldi, adı çağrı mektubu değil aslında, doğrusu Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu, yani ilgili EDAŞ başvurunuzu kabul etti ve uygulama için gerekli şartlarını bildirdiği yazıdan bahsediyoruz.
Örnek Mektup;
Şimdi 180 gün süremiz başladı, bu süre içinde ilgili EDAŞ’a Bağlantı Anlaşması yapmak için başvuruda bulunmamız gerekiyor.
Artık bir Lisansız Enerji Üreticisi olma yolunda hızla ilerliyorsunuz. Şimdi size ilk önce bir proje firması, mühendisi vs. lazım. Bu kişi yada firmaya TEDAŞ süreçleri için bir vekalet vereceksiniz.
Bu vekâlette yukarıdaki gibi bir ifade yer alacaktır. Şimdi zaten proje işini verdiğiniz firma sizden isteyecek ama, ben gene de neler daha lazım olacak belirteyim.
Bu örnek bir klasör yapısı, bunların tamamının içini doldurmanız gerekecek, bunlar olmadan TEDAŞ’tan projeniz onaylanmayacaktır. Tabi bu arada proje derken Elektrik ve Statik olarak iki ayrı projeden bahsettiğimi belirtmek isterim, kimi projeciler ikisini de yaparken, kimi sadece birini yapabilir. Statik projeyi bir devlet üniversitesinden onaylatmanız gerekecektir.
Buraya kadar 1 mW güçte olduğunu varsayarak kısa bir maliyet bilgisi paylaşalım,
Statik Proje, 3-7.000TL + üniversite onay harcı
Elektrik Proje 5-12.000TL + yaklaşık 10.000 TL Tedaş harcı (eskiden onayda alınıyordu, şimdi projeyi verirken alıyorlar, 2018 listesini bulamadığım için 2017 fiyatlarını paylaşıyorum, bu yıl ufak bir artış var.)
Kısa bir özet geçelim, çağrı mektubunu aldık;
Oldu olacak çağrı mektubunu da kısaca özetleyelim o zaman,
Çağrı Mektubu Almak için;
1) Güneş enerjisi santrali kurulacak arazinizin bulunduğu ilde yer alan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden arazinizin bir marjinal tarım arazisi olduğuna dair belgenin alınması (Bu arada en son düzenlemelerde 1 MW tesis kurulması için santral sahasının en azından 20.000 m2 olması istenmektedir. )
2) Bağlantı Görüşü yani hattın bağlanacağı KÖK diye belirtiğimiz trafo merkezi bilgisi,
3) İlgili ges arazisine ait tapu belgesi, kiralık ise tapu + kira kontratı, 20 yıldan fazla kiralık ise üst kullanım hakkı tapusu
4) Tek Hat Şeması ( GES tesisinden sizin bağlanacağınız elektrik hattına kadar bağlantı noktasını gösteren elektrik şeması),
5) İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden “ÇED Muafiyet Belgesi” sunulması, (En sevdiğim, zaten Lisansız Üretim Tesisleri ÇED den muaf değil miydi? E bunu niye alıyoruz, cevap sus sen LÜY sün, sorgulama al)
Neyse, devam edelim, Çağrı Mektubumuzu aldık, devam ediyoruz, durmak yok, kalbi olan yatırımcımızı daha sakin sularda yatırıma teşvik ederek sürece devam ediyoruz.
Proje Onay Süreci İçin Aşağıdaki Evrakları hazırlayalım, biraz yukarıdaki klasör şablonu tamda bunun için,
1) Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanlığı’nın bağlı bulunduğu Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nden YEGM Formu Belgesi,
2) Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu (Arazinin bağlı bulunduğu Dağıtım Şirketi),
3) Gerekçe ve Açıklama Raporu,
4) Sistem Temel Bilgi Formu,
5) Belediyeden yada İl Özel idarelerden alınacak GES Uygunluk Belgesi,
6) İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Tarım Görüşü Yazısı,
7) Vekâletname,
8) Şirketin Faaliyet Belgesi, şahıs ise gerekli değil, şahıs şirkesi ise nace kodu,
9) Şirketin Vergi Levhası,
10) İmza Sirküleri, şahıslarda imza beyannamesi, yada vekaletname
11) Güneş enerjisi santral projesini imzalayacak mühendisin “Elektrik Mühendisi” olduğuna ve odaya kayıtlı olduğuna dair belge, ayrıca diğer hesapları yapmasına onayı ve eğitimi olduğuna dair belgeler
12) Kar, buz ve rüzgar yükü ile kurulacak olan güneş enerjisi teknolojisine ait aksamların statik ve dinamik yükleri etkisindeki mukavemet hesaplarının uygun bulunduğuna dair İl Özel İdaresi veya Belediye ve/veya üniversite tarafından onaylanmış uygunluk yazısı (Statik proje ile birlikte tabiki ).
13) ENH Enerji Nakil Hattı Projesi ve gene bu proje ile ilgili mühendisin evrakları
Projeci tarafından sunulacak olan teknik hesaplar;
1) Güç kaybı, gerilim düşümü ve akım taşıma kontrolünü gösterir doğru akım kablo hesapları,
2) Panel seçim, maksimum ve minimum evirici DC giriş gerilim kontrolünü gösteren hesaplar,
3) Gerilim düşümü, akım taşıma ve kısa devre kontrolünü gösteren, yüksek gerilim ve alçak gerilim kablo hesapları,
4) Kısa devre hesapları,
5) Topraklama ve paratoner tesisi hesapları,
6) Varsa, iç ihtiyaç transformatör güç hesapları,
7) Varsa, transformatör anma güçlerine göre kompanzasyon tesisi hesapları,
8) Mevcutsa, aydınlatma ve acil aydınlatma hesapları,
Not; Güneş enerjisi santrali projesi için başvuru dosyasında proje paftalarının da yer alması gerekmektedir.
Bu proje paftaları ,
Panel, evirici ve panoların yerlerini gösteren sistem kurulum şeması,
Tek Hat Şeması,
Modül (fotovoltaik panel) dizi bilgileri,
Dizi elektriksel ayrıntıları(Kablo dağıtım planı),
Topraklama ve aşırı gerilim koruması,
Santral AC bölgelerin çizimi
Yüksek gerilim ve alçak gerilim dağıtım vaziyet planları,
Aydınlatma ve acil aydınlatma tesisat planları,
Yüksek gerilim hücrelerinin genel görünüş ve kesit detayları,
Yangın algılama ve söndürme sistemi planları.
Yukarıda yazan proje ve dokümanları, Bağlantı Anlaşmasına Çağrı mektubunun alındığı tarihi takiben 90 içerisinde TEDAŞ’a girişini yaptırmanız ve 180 gün içinde onayı alınmanız gerekmektedir.
İstisna ise onay süresinin TEDAŞ tarafından uzatılması durumunda dağıtım şirketinden 90 gün ek süre yazısı ile bu süre 180+90 olarak değerlendirilebilir.
Bu süre içinde onay aldınız, o zaman onaylı ges projesi ile EDAŞ giderek ‘Bağlantı Anlaşması’ yapabilirsiniz.
Tüm bu süreçler için Tedaş’tan değerli müdürümüz Bilal Şimşek Bey’in eski bir sunumundan (Gensed sayfası üzerinde sunumun tamamına bakabilirsiniz) bazı özet bilgiler;
Arkadaşlarımdan gelen ilave bilgiler, destek veren herkese teşekkürler,
Barış Bey;
Yazıda eksik bir kısım farkettim tamamlamak istedim. Eğer projeniz 50 kW ve Üzeriyse LES SCADA gerekmektedir. Bunu yapmazsanız tutanağı alamazsınız. Gizli maliyet dir. Özellikle 500 kW – 1 mW lık arası projelerde devede kulak olan bu iş küçük kW larda sıkıcıdır. Bu nedenle watt maliyetini öldürmeden önce bu ve bunun gibi kalemlere dikkatle hesaplamanızı tavsiye ederim.
Serkan Bey,
Cüneyt Bey, bir ilavede ben yapayım: statik konusunda Üniversite onayı alınabildiği gibi direk Tedaşdanda onay alınabiliyor. Hatta kamu için yapılacak bir santral ise kamunun kendi mühendislerinin onayının olması yeterli oluyor.
Furkan Bey;
Sadece üniversite onayını Tedaş kabul etmeyip ilgili belediyeden en azından bir yazı talep etmektedirler. Belediyeler arası farklılıklar da olabilmektedir. Hatta bir belediye 10 kW statik onayı için 10.000 TL harç ücreti istiyor.