Lisansız Üretim Yeni Fiyatlandırma, Yeni Dönem, Farklı bir bakış açısı;

30.04.2018 tarihli resmi gazeteye göre, 

İlgili resmi gazete kararı için,

Biraz karışık gibi, netleşmesi açısından, kaça alıyorsan, fazla elektriği o rakama satarsın diyor. Peki kaça alıyoruz ?

 

Kabaca satış fiyatı oldu 0,24 TL böl güncel (1$=4,70) usd kuruna, 0,05$, düş dağıtım bedelini, 0,03$ ???

 

İlk soru 0,133$ dan 0,24TL ye düşme biraz sert ve ani değil mi? Çevremizdeki tüm ülkelerde Güneş enerjisi teşvikleri varken niye böyle bir karar alındı?

Şimdi bu karar ile ilgili bir diğer aklıma takılan niye 20.06.2018 yani seçime 4 gün kala ortaya çıktı. Tüm partiler seçim düşünürken kimin aklına Lisansız ges üretim bedeli geldi? Bilmediğimiz arkasından gelecek başka bir uygulama var mı?

Ayrıca uygulama nasıl olacak sonuçta ortada birde yasa var, lisansız elektrik üretim tesislerinin 2020 yılına kadar kurulanları için geçerli, 0,133$/kW  bu ne olacak?

Peki olumsuzlukları bir tarafa bırakalım, eğer bunu sadece öz tüketim olarak yorumlarsak, zaten açık açık “kurulu gücü sözleşme gücü ile sınırlı kalmak” diye belirtiğine göre…

Çatılar, endüstriyel tesisler için bu kararı kapasite sorunu yüzünden çağrı mektubu alamayan işletmeler için bir çıkış noktası olarak görebilir miyiz?

Eğer çatısına tesis kurmak isteyen yatırımcının, trafosu vs (OG alt yapısı) zaten var ise, çatıda gerekli statiği sağlar ise , yeni maliyetler sayesinde daha düşük maliyetlere kurulum yapabileceğini göz önüne alalım.

Eskiden bu yatırımcı öz tüketim den ( eski 5.1c ve ç) ile yola çıkarsa, satmamak üzere mektup alabiliyordu. Şimdi bu karar ile öz tüketimi kadar kurup, fazlasını satabilir diye yorumlayabiliriz.

”Adam zaten öz tüketimi kadar kurmuş, ne kalacak da satacak diyen arkadaşlar, lütfen, olumlu taraf arıyorum.”

İşin şakası bir yana, Düşen ges maliyetleri, çatıda zaten dahada aşağıda olacağı için birde  üstüne yükselen sanayi elektrik fiyatları ile yatırımlar daha kısa zamanda geri dönüşlü olacaktır.  Üstüne birde bu karar ile fabrikanın, işletmenin kullanmadığı her elektriği’de satması geri dönüşü kısaltacağı için çatı pazarında ve sanayi saha olarak belkide yeni bir döneme başlayabiliriz.

Çünkü bu karar öncesi öz tüketim fazlasını satamıyorduk. Şimdi 1mW çatı kurmak için kapasiteye takılmadan mektup alabilir ve bunun fazlasını, (ki zaten her işletmede sözleşme gücü gerçek tüketimden yüksektir) satabiliriz olarak yorumlayabiliriz.

 

Hepinize bol güneşli kazançlı günler dilerim…

 

 

 

6 thoughts on “Lisansız Üretim Yeni Fiyatlandırma, Yeni Dönem, Farklı bir bakış açısı;

  • Kasım 3, 2018 tarihinde, saat 2:48 pm
    Permalink

    Neredeyse tüm yazılarınızı okudum. Çok iyi bir çalışmalarınız var baya aydınlatmış oldunuz beni GES projesi için yatırım konusunda.
    Sizden ricam bana şunu söyler misiniz, en son duruma göre, bu proje için yatırım yapmak olur mu yok mu?

    Ben daha düne kadar bu işe yatırım yapmak için çok arayışlarda bulundum ve hatta 8-9 kasım Ankara da ki enerji kongresi ve fuarına gitmek düşünmüştüm.

    Yanıtla
    • Kasım 6, 2018 tarihinde, saat 7:44 pm
      Permalink

      Merhaba,

      Öncelikle saha için boş kapasite bulmanız biraz zor, o yüzden çatıya yönelmek yada daha önce Lisansız Üretim Hakkı almış biri ile anlaşarak ilerlemeniz lazım. Çatıya yöneldiğinizde bununla ilgili fizibilite örneği zaten yazılarımda mevcut. Ama özetle güncel maliyetler ile 5-6 yıl içinde geri dönüş mümkün. Saha için bir çağrı mektubu bulmanız durumunda ise yatırım yapmanız oldukça karlı olacaktır. Ama çatı yada saha en temel sorun finansman sorununu çözmeniz olacaktır.

      Yanıtla
  • Kasım 18, 2018 tarihinde, saat 7:05 pm
    Permalink

    selam
    öncelikle verdiğiniz bilgiler için emeğinize sağlık çevredeki bilgi kirliliğinden kurtulmamızı sağladığınız için denizli de 1mw lık santral kurmak istiyorum trafo kapasitesi ve çağrı mektubu konusunda sıkıntım yok (bi şekilde hallettim yani ) ancak devletin alım garantisi ni düşürmesi projeyi durdurma noktasına geldi eğer sizin söylediğiniz gibi devlet 0,24 ten alması geri dönüşü 2 katına çıkarıyor aynı zamanda belli bir kısmına kredi çeksek 15 yılı bulucak gibi yani 900 000 dolar yatırım yapıcan devlet senden 0,24 ten alsa aylık ortalam 27 bin getiri sağlıcak mantığa sığmıyacak bi rakam… benim size sormak istediğim bu rakamların değişmesi mümkün mü 1 mw santralin geri dönüşümü ne kadar sürer ( ben mi yanlış hesaplıyorum diye soruyorum ) çağrı mektubu işlemlerini halledip beklemeye mi geçssem fikir verirseniz çok sevinirm iyi günler

    Yanıtla
    • Aralık 17, 2018 tarihinde, saat 12:36 pm
      Permalink

      Mehmet Selim Bey,

      Mail olarak size geri dönüş yapıyorum. Sahada hala 0,133$ alım geçerli, TL alım çatı ve öztüketim içindir.

      Yanıtla
  • Kasım 26, 2018 tarihinde, saat 11:44 pm
    Permalink

    İyi günler. GES yatırımı yapmayı düşünüyorum. Yıllık 752600 kwh enerji üretimi olacağını hesapladım. 500kw lık bir saha çalışması yapmayı düşünüyoruz. Satış fiyatı 0.24 kuruştan olması ve devletin 10 yıl garanti vermesi çok saçma değil mi sizce de ? Toplam %60 hibe aldığımızı düşünsek 9 yılda amorte eden bir sistem kurmuş oluruz. 1 yıl garanti 150-180 bin tl için uğraşılmaya değmez diye düşünüyorum. Sizce ne yapılmalı bu durumda ?

    Yanıtla
    • Aralık 17, 2018 tarihinde, saat 12:42 pm
      Permalink

      Burak Bey,

      Saha kurulumlarında 0,133$ alım garantisi devam etmektedir. Hibe alabilirseniz 320.000 Avro üst limite kadar hibe alma şansınız olabilir. Gerçi dönemsel olarak değişiklikler olabiliyor. Bir açıklama örneği mesela ;

      Vatandaşların bu senenin sonunda IPARD-2 programı ile tanışacaklarını kaydeden Nazlı, “Eylül ayında biz IPARD 2’nin çağrısına çıkmayı planlıyoruz. IPARD-1’de varolan her şey IPARD-2’de de olacak. Biz IPARD neyi destekliyorsak aynısını IPARD-2 programında da destekleyeceğiz. Zaten artık vatandaşlarımızın bizim IPARD programıyla alakalı yeterince bilgi sahibiler, nereleri desteklediğimizi çok iyi biliyorlar. IPARD-2 programıyla bazı yenilikler getiriyoruz. Birinci programda olmayan bazı yenilikler ve hibe oranlarında bir takım artışlar getiriyoruz. Bir defa IPARD-1 programında en yüksek limitimiz yüzde 65’di. Bu programda limit yüzde 70’e çıkıyor. Bir vatandaş bize bir proje yaptığında projesinin yüzde 70’ni TKDK verecek. Yani 100 bin lira ise 70 bin lirasını, bir milyon ise 700 bin lirasını, 2 milyon lirasını 1 milyon 400 bin lirasını TKDK’ dan alacak. Ayrıca yüzde 18’lik KDV’den de muaf olacak ve her türlü vergi ve harçlardan ayrıca muaf olacak. Böyle bir yeniliğimiz var. 65’ten 70’e çıkardık bu oranımızı” diye konuştu .

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir