Güneş Enerjisi Yatırım Maliyetlerindeki Değişimler,

Türkiye’de Yenilenebilir Enerji ve daha çok Güneş Enerjisi ile ilgili konuşuyor, gelen elektrik zamları, çatı pazarı gibi pek çok konuda gelecek tahminleri yapmaya çalışıyoruz. Ama Dünya’da neler oluyor? Diğer ülkelerin talepleri sektörü, ve en önemlisi fiyatları nasıl etkileyecek?

Önce yakın tarihe bir bakmak istiyorum,5 Ekim 2016 da , 2020 sonrası iklim değişikliği rejiminin çerçevesini oluşturmak amacı ile, küresel sera gazı emisyonlarının %55’ini oluşturan ülkeler bir anlaşmaya vardılar.

Paris İklim Anlaşmasını Onaylayan Ülkeler

*Türkiye bu anlaşmayı, 22 Nisan 2016 tarihinde imzalamıştır.

Bu anlaşmanın enerji sektörünü ilgilendiren en önemli etkisi ;

“Endüstriyelleşme öncesi döneme kıyasen küresel sıcaklık artışının 2° derece santigratın altında tutulması ve bunun için fosil yakıt (petrol, kömür) kullanımın azaltılması, yerine yenilenebilir enerji kaynakları kullanmaya geçilmesi”

Ancak bu anlaşma çok iyi gibi gözükse de, metin aralarını ve Dünyamınızın bugüne kadar ki iyi yatırımlarını doğru okuduğumuzda, ülkelerin 2 dereceyi yakalamasının zor olduğunu görebiliriz. Zaten onlarda bunun farkında olduklarından 187 ülke ilk beş yıllık süreç başlangıcı için 2023 yılında karar kıldılar. Bu tarih size tanıdık mı geldi? Niye acaba?

Burada bir ara vererek bu anlaşma ve daha öncesinde 11 Aralık 1997 yılında imzalanan Kyoto Protokolü ile başlayan çevre bilincinin bir yansıması olarak Avrupa Birliği 2050 yılı uzun dönem stratejik planlamasına göz atmamız gerekecektir.

https://ec.europa.eu/clima/policies/strategies/2050_en

Temiz bir yaşam alanı için Karbon emisyon oranlarını azaltmak, için mevcut teknolojiler ile en iyi çözümlerden biri olan yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılması gerekmektedir.

Artış için yatırımcıların teşvik edilmesi, sektörün kazançlı halde tutulması amacı ile tüm Dünyada ama yakın olduğumuz için ilk bakacağımız Avrupa ülkelerinde, İran’da , hatta kardeş ülke Azerbaycan’da bile güneş enerjisi başta olmak üzere çeşitli teşvikler göze çarpmaktadır.

Bu artış Panel fiyatlarına yansıyabilir mi? Haberlerde okumuş yada izlemişsinizdir. Eylül 2018 ‘de AB Komisyonu, Çin’den ithal edilen güneş panellerine yönelik 5 yıldır uygulanmakta olan ticari kısıtlamaların kaldırılmasına karar verildiğini açıkladı. Yani 2013 yılından bu yana uyguladığı ek vergileri, antidamping uygulamalarını iptal etti. Bu kararı aldığında panel fiyatları dünya genelinde istikrarlı bir şekilde değişmeye başladı.

*2019 yılı öngörü olarak grafikleştirilmiştir.

Üreticiler Çin ile rekabet etmek için fiyatlarını düzenlemek zorunda kaldılar. Ama yukarıdaki grafiği incelerseniz, fiyatların zaten sürekli düştüğünü göreceksiniz. Yıl içindeki değişimi dışında her yıl bir önceki yıla göre ciddi gerilemiş durumda.

Tabi ki değişen teknoloji nedeni ile artık eskiyen Poly panel fiyatlarının gerilemesi normal. Ancak uygun fiyatla çözüm ile kısa zamanda geri dönen yatırım çoğu zaman yeni teknolojinin önüne geçecektir.

Bu arada Türkiye pazarında santral maliyetleri rakamsal ve yüzdelik değişimi de dikkat çekici. Önceden önemsiz olan bazı maliyetler birden yüzdelik paylarını artırmış oldular.

Maliyetin düştüğünüz herkes biliyor, biz maliyetin dağılımına bakalım.

Grafik yerine sayısal analiz sevenler için ;

201720182019
Panel48,08%44,00%38,31%
İnvertör7,69%7,70%7,66%
Çelik11,54%13,20%15,33%
Elektrik14,42%16,50%19,16%
Projelendirme0,96%0,99%1,02%
Mühendislik1,92%1,98%1,92%
İşçilikler5,77%5,50%5,75%
Hafriyat4,81%4,95%5,11%
Mobilizasyon0,96%0,99%1,02%
Resmi Giderler0,96%1,10%1,28%
Genel Giderler2,88%3,08%3,45%
3 yıllık değişim oranları

Eskiden çelik maliyeti düşük iken, her geçen yıl çokta fiyatı artmamasına rağmen (sonuçta çelik, elbet arttı ama etkisi ? ) oranı yükselmiş. benzer şekilde işçilik vs.kalemlerde aslında Dolar değişimi nedeni ile de bir değişim var, yoksa onlarda da aynı şekilde bir artışı görebilecektik.

Peki Maliyeti etkileyen eskiden %50 lere gelen panel fiyatlarının %38 düşmesi, yatırım watt başına maliyetin 700$ lara kadar inmesi ile yatırımlar daha hızlı geri dönüş oranı kazandı mı?

Hadi kredi alarak 1mW bir çatı kuralım, DC gücü 1,26mW olsun. Tesisimiz ciddi elektrik tüketen bir yer olsun.

Üretim-Tüketim Grafiği

Bu sanal çatıda işletmenin ciddi bir tüketimi var, ürettiği elektrik tüketimine hiç bir zaman yetmiyor.

%8,53 ten Dolar ile kredi aldık, elektrik fiyat artışını ise yıllık %3 kabul ettik, sonuç, tesis 7.yıldan itibaren para kazanmaya başladı. Aslında maliyeti bir bankaya yüklediğimiz için kurulduğu andan itibaren para kazanmaya başladı.

Güneşli günler sizlerle olsun.

Cüneyt Selçuk Güngör
Müşavir Elektrik Müh.

2 thoughts on “Güneş Enerjisi Yatırım Maliyetlerindeki Değişimler,

  • Haziran 26, 2019 tarihinde, saat 2:40 pm
    Permalink

    Cüneyt Bey merhaba öncelikle bu sayfaya verdiğiniz emek ve bilgilendirme çabalarınız için size çok teşekkür ederim. Yatırım watt başına maliyeti 700 $ olarak belirtmişsiniz merak ettiğimiz şu biz küçük bir avrupa ülkesi olan Montenegro da 500 kw veya 1 mw lık bir yatırım yapmayı düşünüyoruz ülkemizle kıyaslarsak gelir gider maliyet kıyaslaması açısından nasıl bir sonuç çıkar karşımıza. (Kw bedeli 12.2 cent/euro). Mesea sz yada herhangi bir danışmanlık firmasının yurdışı için bu konuda yardımı dokunur mu teşekkürler iyi günler dilerim.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir