Güneş Enerjisi Kapasitesi, 2020 ve ilerisi Türkiye Güneş Potansiyeli,
Güneş Enerjisi Kapasitesi, 2020 ve ilerisi için Türkiye Güneş Tahminleri,
İlk baştan belirtmek isterim ki, ülkemiz konumunda ve değişken ekonomisinde olan bir ülkede net olarak 5 yıl içinde solar sektörü nereye gelir demek zor, ama potansiyeli görerek öngörü yapabilir ve bunun daha üstüne çıkarmak için çalışabiliriz.
Belkide birazda hayal ettiğim Türkiye’yi tahminlemiş olabilirim. Ama bu rakamlar bir açıdan da son derece gerçekci duruyor.
Özellikle son 3 aydır sürekli çatı görüşmesi yaptığımız, kredi başvuruları için fizibilite raporu yetiştirmeye çalıştığımız şu günlerde mw kavramının bizim için gw a dönmesi an meselesi gibi duruyor.
Türkiye’de solar sektörü kapasitesi üzerine biraz beyin jimnastiği yaparsak,
- Lisansız Güneş Enerji Santralleri
- 2013 yılı ile başlayan saha yatırımları
- 12 Mayıs 2019 tarihli yönetmelik sonrası çatı yatırımlar
* Fabrikalar (Endüstriyel Çatılar)
** Ticarethaneler
*** Tarım-Hayvancılık
**** Ev kullanıcıları
- Serbest Güneş Enerji Santralleri
- Ofgrid sistemler
- Tüketimi yüksek, kapasite ve m2 sorunu olan Çatı Ges’ler
- Resmi süreçlere girmek istemeyen Ges’ler
- Lisanslı Güneş Enerji Santralleri
- 2015 yılından kalan henüz kurulmamış tesisler
- 1000kW Yeka İhalesi
- Yeni açılacak Mini Yeka’lar
Bunları tek tek ele alalım;
Lisansız Güneş Enerji Santralleri;
Teiaş sayfasındaki Mayıs 2019 kapasite raporuna göre,
6135 mW Ges çağrı mektubu verilmiş. Ekim 2019 itibarı ile 5.599,2mW Ges kurulmuş görünüyor. Bu durumda oldukça az bir saha projesi daha kaldı diyebiliriz. (Çatı yeni başladığı için ihmal ederek tamamını saha varsayıyorum.
Bu tablodan anladığım, son birkaç ayda ciddi kurulum yapıldığı şeklinde. Zaten genel olarak kendi projelerimiz ve etrafa gördüğümüzde, 120 günlük affın sektöre bir anda can suyu olduğu şekliden.
Lisansız sahalar 120 günlük af sonrasında neredeyse bitti gibi gözüküyor. Bu durumda çok az bir lisansız saha yatırımı sonrası ki oda 150mW kadar 2020 yılı ilk 6 ay için öngörebiliriz.
Lisansız Güneş Enerjisi için artık çatıları düşünmemiz gerekecek. İlk önce büyük tüketicileri öngörelim, yani OSB ler ile başlayalım.
Organize sanayi bölgeleri ciddi enerji tüketim kaynakları olduğu malum. Üstelik onlarında elektrik faturası son bir ayda birden % 26 arttı.
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, bir açıklamasında “323 OSB’miz var. Bunun 225 tanesi faaliyette. Bu OSB’lerden büyük ölçekli olanların tamamı şuanda 50 milyon kw saattin üzerinde tüketim yapıyor” demişti.
En büyük 99 OSB’nin yıllık enerji tüketimleri 36 milyar kw saat olduğunu ve, toplamda 225 tanesi faal, 323 OSB’miz olduğunu düşünürsek, ilk yatırımların OSB içlerinde yer alacağı işletmeler olacağını öngörebiliriz.
Benim tahminim ise bu yönde değil, OSB içindeki büyük firmaların enerji fiyatı olarak en iyi fiyatlardan alım yaptıkları ve yatırımın onlar için ciddi karar olduğunu düşünürsek, 2020 yılındaki ilk zamdan sonra Güneş Enerjisine sarılacaklarını tahmin edebiliriz.
Bu arada, 36milyar kw/s, enerjiyi tamamen güneşten elde etmek için , 24.000mW güneş yatırımı gerekecektir. Bu rakamın 3 vardiya mantığı ile 1/3 ünü baz alırsak, 8.000mW çatı potansiyeli öngörebiliriz. Güneş enerjisinin yıllara göre yükseliş grafiğindeki dengesiz yükselişi burada da öngörerek, 2020 için 2.000mW, 2021 için 4.000mW endüstriyel çatı öngörüsünde bulunmak istiyorum.
Tabi ki burada çatılardaki statik engeller, yatırımcının kafasında taş devrinden kalan geri dönüş süresi engelleri, resmi süreç vs. engeller olacaktır. Ama neyse ki Elektrik Zamları tüm bu engelleri aşmaya çok istekli görünüyor.
Konu Endüstriyel Tüketiciden, ticarethaneye gelince, elektrik fiyatı yönünden ciddi rakamlar karşımıza çıkıyor.
Burada EPDK nın nihayi tüketici fiyatları tablosundaki rakama +%10 kadar ekleyerek fizibilite yapmanızı tavsiye edeceğim. Çünkü Enerji Bedeli+Dağıtım Bedeline günün sonunda, TRT payı, Enerji Fonu, BTV,Trafo kayıp bedeli, vb.ekler ile yaklaşık %10 fazlasına geliyor.
İlk olarak bu sebepten ben Ticarethaneleri ilk başa yazmak istiyorum, ama ikinci bir neden daha var, ticarethane genelde az ortaklı hızlı karar veren yapılar olduğu için yatırım kararını çok daha hızlı vereceklerdir. Önümüzdeki her yıl için 2.000mW ile başlayarak katlanarak artan bir tahmin yapabiliriz.
Tarım ve hayvancılık için çok az tahminler yaptım, çünkü tarımsal sulama dahil aslında çiftçimiz için ilaç olacak güneş enerjisini henüz farketmediler. Daha çok olayın hibe tarafı ile ilgileniyorlar. Hibe ise uzun ve zorlu bir süreç, sanırım yanıp giden mazota yatırım yapmak daha kolay geliyor. Aslında burada bizlere çok iş düşüyor, hayvancılık yada tarımda uzman ama enerjide az bilgili olan insanlara GES’i, anlatmak, kazançları açıklamak zorundayız.
Son EIF te gördüğüm depolama sistemlerini çok hızlı geliştiği ve ucuzladığı oldu, ama gene de ofgrid pazarının gigawatt mertebelerini görmesi için daha uzun bir yolu var.
Tüketimi yüksek, kapasite ve m2 sorunu olan Çatı Ges’ler , Resmi süreçlere girmek istemeyen Ges’ler olarak adlandırdığım hızla artan bir kesim daha var, şebekeye basmadan üretim yapmak isteyen yatırımcılar bu gruba giriyor. Yeni teknolojilerin piyasada duyulması ile artık bu alanda şebekeye üretim vermeyen, sayaç sonrasına takılan santraller görmeye başladık. Bunların 100kW altı olanları genelde hibrit olarakta karşımıza çıkmakta. Sonuçta santrali beyan etmeniz, ilgili edaş a başvurmanız lazım,ama başvurmayan sistemler ile ilgili bir yaptırım olmadığı için şimdilik burası gri bir alan diyebiliriz.