Güneş Paneli Fiyatları

Her sektörde olduğu gibi bizde de bir şeyler oluyor. Teklif istiyorsunuz 3 gün geçerli, ürün istiyorsunuz, bugün aldın aldın yarın bu fiyat yok. Neler oluyor? Nedir bu paniğin sebebi?

Biraz olsun bu konu ile ilgili iseniz, yatırımınız var yada yapmak istiyorsanız, farketmişsinizdir; Özellikle kış aylarında ama yıllara göre ,Güneş Paneli fiyatları genel olarak düşme eğilimindedir. Peki şimdi ne oldu da tırmanışa geçti?

2016 yılından bu yana gerileyen fiyatlar, sanırım geçen yıl en düşük seviyeye ulaştı. Sonra birdenbire yükselişe geçti. Türkiye piyasasına bakarsak 0,28$/watt hatta 0,26$/w ,Dünya piyasasına bakarsak 0,16$/w gibi yer altı seviyesinden tüm dünyadaki emtia fiyatlarına uydu ve artmaya başladı. Türkiye için 0,36$/w ,0,38$/w değerlerine ulaştık. Acaba neler oldu? Sorun sadece pandemi olabilir mi? Yıllardır düşen fiyatlar birden neden zıpladı?

Bu sorulara cevap arayacağız, fakat geleneklerimizden ödün vermeyelim. Sonucu baştan özetleyeyim, pandemi bir sebep , sonuçta tüm hammadde fiyatları artıyor, düşük karlar bir sebep. Çin eski Çin değil bence buda bir sebep. Daha fazlası için biraz daha okumanız lazım…

Hadi güncel duruma bir bakarak başlayalım.

http://pvinsights.com

0,32 en yüksek, 0,21 en düşük, ortalama ise 0,22 diyor. Türkiye için şu an 0,34 en düşük, 0,38 en yüksek, 0,355 ortalama diyebiliriz.

Tam 1 yıl öncesine gidelim;

https://web.archive.org/web/20201028021343/http://pvinsights.com/indexWap.php

En yüksek 0,28, en düşük 0,16, ortalama 0,17 olarak görüntüledim. (Kaynak için resim altında web.archive.org sitesi)

Güneş Enerji Santrali yatırımında %60 civarı bir kısım Fotovolatik Paneller ise, bu fiyat dalgalanmasının yatırıma yansıması, ve fizibiliteyi nasıl kötü etkileyeceğini konuşmak isterdim, ama burada bir es verelim. Enerji fiyatları ülkemizde sürekli artışta olduğu için olumsuz etkisi en düşük seviyede diye düşünebilirsiniz.

Bu arada bu grafikler hakkında, Ticarethane için 2022 Ocak ayında 1 TL üstü diye tahminimi buraya bırakmak istiyorum.

Fotovoltaik panel fiyatlarına geri dönelim.

2021 yılı için Çin’de yılın ilk yarısında silikon wafer, hücre ve modüllerin ulusal üretimi sırasıyla yıllık %40, %56,6 ve %50,5 artışla 105GW, 92.4GW ve 80.2GW’a ulaştı. Peki bu şekilde artan sektördeki diğer ekipmanlara ne oldu?

Covid-19 shutdown led to increased solar power output | MIT News |  Massachusetts Institute of Technology
Covid 19 ve hayatımızın her alanında zarar verici etkileri Solar da bile

En başta pandemi ve fiyat artışları, sektörel bazda bakarsak ise ;22 Eylül itibariyle monokristal kompakt malzemenin fiyatı, sene başındaki fiyata göre %153’e kadar arttı, cam fiyatı bir önceki yıla göre Ağustos ayında %18,2 oranında, film fiyatı ise bir önceki yıla göre Ağustos ayında %35 arttı.

Artışlar sürecek gibi görünüyor. Burada hammadde fiyatları temel artış olsa da, ben gözükmeyen bir gizli sebep olarak da sektörü elinde tutan ülkenin 0,16$/w fiyatında para kazanamadığı yada çok düşük bir kar marjında kalmasının da etken olduğunu düşünüyorum.

Sektörü ciddi anlamda taşırken, üretimi bir sebeple azaltmak, arz talep dengesi ile fiyatları arttırmak, sanki ilk defa yapılmıyor diye düşünmekte haksız mıyım?

Gelin Dünyada neler oluyor ona da bakalım, sonra güzel ülkemize geri döneriz. Hatta sadece panel değil, tüm tesis yatırımını Amerika açısından bir bakalım. Analiz sizi yanıltmasın, 10kW altı bizde de tüm dünyada aşırı pahalı, sistem ufaldıkça iş parakendeye dönüyor ve birim fiyatlar oldukça artıyor.

KategoriMaliyet dökümü
İş gücüWatt başına 0,30 ABD doları
Paneller0,47 USD/WDC
Çevirici0,12 USD/Wdc – 0,39 USD/Wdc
İzin/Muayene0,06 USD/WDC
Yapısal BOS0,10 USD/Wdc
Elektrik BOS’u0,19–0,27 ABD Doları/Wdc (İnvertör seçeneğine göre değişir)
Satış vergisiSatış vergisi konuma göre değişir; ağırlıklı ulusal ortalama: %6,9
ElektrikçiSaatte 19,74$–38,96$ (Konuma ve inverter seçeneğine göre değişir)
işçiSaatte 12,88 ABD Doları – 25,57 ABD Doları (Konuma ve invertör seçeneğine göre değişir)
yük oranları(doğrudan emeğin yüzdesi) Toplam ülke ortalaması: %31.8

Kaynak: https://www.nrel.gov/docs/fy19osti/72399.pdf

*Rakamlar, ortalama 6,2 kilowatlık konut güneş sistemine dayalıdır.

Bu 10kW altı için ayrı bir yazı yazmak istiyorum, ama en basitinden 5kW bir tesis içinde 5.000kW tesis içinde aynı statik proje , üniversite onayı isteniyor, ve maliyetleri eşit diye bir sitemimi buraya bırakıp, maliyetlere geri dönüyorum.

Aynı rapordan şu grafiğede yer vermek istiyorum.

Solar enerji yatırımı ciddi oranda artış gösteriyor, bunun bence en önemli nedeni işletme süreçleri, işletme zamanı bakım onarım maliyetlerinin az olması ve enerji üretimi için gerekli girdi malzemesinin bedava -bolca olması.

Teknoloji gelişimi baş döndürücü hızda gibi görünsede, gerçekte oldukça yavaş ilerlemekte. m2/w olarak bakarsanız bir açıdan ciddi yol alındı , ama bir açıdanda % sel olarak artış oldukça düşük miktarlarda. Sektörün büyümesini göz önüne alırsak, hem üretim artışı buna yetmiyor, hem verimlilik artışı yeterli seviyede değil.

Bunların hepsine birde pandemi şartlarını eklerseniz, önümüzdeki günlerde daha yüksek fiyatlar görmemiz çok şaşırtıcı olmayacaktır.

Tüm bunlara rağmen, Güneş Enerjisi yatırımınlarında azalma hiç beklemiyorum, her gün bir öncekinden fazla yatırımcı sahalara girmeye devam edecektir. Birde yeni nesil finansal modellemeler gerçekleştikçe en önemli sorun olan finansta hızla çözülecektir. Bunuda yakın zamanda anlatmayı planlıyorum.

Güç sizinle, güneş hepimizle olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir