1998 yılından bu yana profesyonel çalışma hayatındayım, ve klişe laflardan uzak durarak amatör ruhla değil, gayette profesyonel bir ruh ile çalışıyorum. Amatör ruh sadece yenilenebilir enerji söz konusu ise veya işin içinde yeni teknoloji var ise geçerli… Aşağıda içinde yer aldığım bazı projeler hakkında bilgiler bulacaksınız.
Termal Seramik 4.6 mW Kojenarasyon Tesisi 1999-2000
Dürüst olmak gerekirse bu tesisi bir Alman firması kurmuştu. Yeni mezun mesleğinin ne olduğunu bile yeni öğrenen ben ise, bu tesisin kontrolörü olmanın haklı gururu ile elimden geleni yapmaya çalışıyordum. Fırınlardan çıkan atıl baca ısısı ile elektrik üretimi yapan 2000 yılında kurulan tesis bugün hala üretim yapmaktadır.
Kayseri 3,5 mW Altun GES Tesisleri 2014-2015
İlk GES tesisim, Kayseri Erkilet’te, bildiğiniz dağ başında, 3,5 mW, aşırı kayalık ve oldukça zor bir şantiye süreci olan solar tesisdi. Kar diz boyu ekibimiz metal konstrüksiyon çakıyor, panelvan büyüklüğünde kaya çıkarıyoruz, yer altından enerji hatları çekiliyor, çamur bileğin az üstünde, yağmur desen sağanak… Oldukça güç şartlarda çalıştığımız, ama bittiğinde hassas mühendislik çalışmamız ve tabiki konum,rakım, rüzgar gibi sebepler ile mW başına üretim ile Türkiye rekoru kıran bir tesis oldu. Bu arada tesis sahibi Mehmet Altun Bey’in 1mW lık kısmın gelirini öğrenciler için yurt masrafı olarak tesis etmesi ise ayrıca bir anlam kazandırdı.
Kayseri 5 mW Erkilet GES Tesisleri 2015
Kayserili fıkraları, hikayeleri gerçek…Sürekli olarak güneş enerjisi alanında yatırım yapma fikri, geleceği daha çabuk görme bu yöre insanına ait.
Bunun gibi daha bir tesis bitmeden, diğerine başladık. 5 ayrı işadamı, aynı noktada tesis kurma kararı almış, ve hızlı bir şekilde başladık, 5 ay gibi bir sürede tamamladık.Ve konu kayseri ise bu son ges olmayacak o kesin… 2014-2015 yılları içinde Kayseri’de 20mW tesis tamamladım. Ama burada ilk ikisine yer verdim. Çünkü önemli olan Kayserilinin öngörüsünü anlatmak, referans listesi sunmak değil…
Fina Enerji Denizli 4mW GES 2015
Türkiye’de ki rekor üretimi Haziran ayında gerçekleştiren Fina Acıpayam GES santrali günlük her 1 MW da 8900 kWh üretim yaparak Türkiye’deki en yüksek üretim yapan santrallerin arasına girdi. Türkiye’de örnek olarak gösterilebilecek donanıma sahip olan Denizli Fina Acıpayam GES, uzaktan izleme ve kontrol sistemli SCADA’ya sahip ilk santral ünvanına sahip. Bu projenin anahtar teslimini yapan firmanın Genel Müdürü olma gururuna da ben…
Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü 2014
Dünya`nın tek kontrat altında yapılmış ve Avrupa`nın en büyük Sağlık Kampüsü projesinde Elektrik ve Zayıf Akım projelendirme, proje planlama, bütçeleme, maliyet azaltma, mobilizasyon ve tesisat alt yapı hazırlık kısımlarında Proje Müdürü olarak görev aldım. Projenin fizibilitesi, karlılığı vs. değil konumuz, onu tartışırız, ama büyük projeler, merkezi yönetilen bu tarz tesisler her zaman yenilenebilir enerjinin hemen sonrasındaki göz ağrılarımdır.
Proje Temel Öğeleri : 920,000m3 kazı, 800,000m3 dolgu, 530,000m3 beton işleri, 53,000 ton betonarme demiri, 1,720,000m2 kalıp işi, 110,000m2 asfalt döşeme, 1,175,000m2 zemin döşemesi.
Özel Not : Proje bir defada inşa edilmiş dünyanın en geniş sağlık kampüsüdür.
Bu sayfayı uzun zamandır yenilemediğimi farkettim. (Nisan 2019), ama yazmadığım o kadar çok proje varki, özellikle solar enerji söz konusu olunca…
En güzeli ilk göz ağrılarını burada bırakıp, diğerleri diyerek geçiştirmek sanırım…